Subscribe Us

header ads

Δικάζεται η υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Οι περισσότεροι που δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα γύρω από την τραπεζική απάτη που διαπράχθηκε κατά την εξαγορά της Τράπεζας της Ανατολής, παραμένουν σε θρύλους, θεωρίες συνωμοσίας και ένα άρωμα «κομπίνας» που φυσικά βολεύει την Εθνική Τράπεζα. Και όμως υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, αληθινές ιστορίες ανθρώπων και μια δυνατή δικαστική υπόθεση, που ανέδειξε τη συνεχιζόμενη εξαπάτηση των κατόχων μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, η οποία βέβαια δεν αγγίζει το ύψος των τρισεκατομμυρίων («trillions»).
Το καλοκαίρι του 2016 κατατέθηκε στη Ρόδο τακτική αγωγή κατά της Εθνικής Τράπεζας για τη μη διαμοίραση των αξιών από την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων που περιήλθαν στην κατοχή της από την απορρόφηση της Τράπεζας της Ανατολής, αφού ουδέποτε πλήρωσε τους μετόχους της παλαιάς τράπεζας για την εξαγορά αυτή. Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Αθήνα, όπου εδρεύει η Εθνική Τράπεζα.
Η κλήση για επαναφορά της αγωγής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 και ο φάκελος με όλα τα έγγραφα και τις θέσεις των δύο πλευρών έκλεισε στα μέσα Ιουνίου 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των 100 ημερών, θα έπρεπε να οριστεί δικάσιμος άμεσα και εντός των επόμενων 15 ημερών σύμφωνα με τον Νόμο, όμως τελικά ορίστηκε ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας μόλις… 21 μήνες αργότερα! Αρκεί να σημειώσουμε ότι ο νέος Κώδικας ψηφίστηκε για να… επισπεύσει τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά προφανώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ειδικά στον τομέα της ισονομίας, αφού οι σκόπελοι και οι «λακκούβες στη θάλασσα» παραμένουν.
Τελικώς, η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14/11/2019 και ειδικότερα στο κτίριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στο κτίριο 4, αίθουσα 2. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στη δίκη καλούνται να επικοινωνήσουν με το δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατόχους μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής κύριο Ιωάννη Καραμιχάλη, για να επιβεβαιώσουν την παράστασή τους και τη συμμετοχή τους στη δίκη το συντομότερο δυνατόν.
Η τεράστια έρευνα για την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό με την ανάκτηση στοιχείων από κυβερνητικές υπηρεσίες της Γαλλίας, μετά από χρόνια διαμάχη με το γαλλικό δημόσιο. Ο τεράστιος σε όγκο φάκελος επικυρωμένων εγγράφων, που τηρούσαν οι αρμόδιες αρχές του γαλλικού κράτους, κοινοποιήθηκε σε εκπροσώπους των μετόχων που μετέβησαν στη Γαλλία και συμπλήρωσε την εικόνα της απάτης και των προσπαθειών συσκότισης επί του θέματος.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη απάντηση της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας ήταν ότι δεν έχει καν φάκελο για την Τράπεζα της Ανατολής, ενώ τελικά βρέθηκαν αρχειοθετημένα ολόκληρα κιβώτια, που είχαν μεταφερθεί σε ειδικές αποθήκες των κρατικών οικονομικών υπηρεσιών.
Άξιο αναφοράς είναι ότι τα πιο σημαντικά στοιχεία από τους φακέλους που αφορούν την Τράπεζα της Ανατολής είχαν ήδη ψηφιοποιηθεί σε 8 μεγάλες ψηφιακές αρχειακές συλλογές πριν το 2010, μετά από αίτημα κρατικής υπηρεσίας της Γαλλίας, η οποία είχε αναλάβει τον έλεγχο επί του θέματος, μετά από εισαγγελική παραγγελία και την παρέμβαση υψηλά ιστάμενων προσώπων της γαλλικής και ελληνικής πολιτικής σκηνής και της δικαιοσύνης!
Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους που στην Ελλάδα απέκρυψαν στοιχεία και λειτούργησαν ως «χαλασμένο τηλέφωνο» για διάφορους απατεωνίσκους με φανταστικά «τρισεκατομμύρια», οι οποίοι σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών είχαν ακούσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και μάζεψαν 2-3 μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής από το Μοναστηράκι μήπως και προλάβουν να γίνουν πρωθυπουργοί… Μετά το 2011, την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και τη διακωμώδηση του θέματος, αλλά και κάποιες άλλες διαδικασίες, οι φάκελοι αυτοί «αποσύρθηκαν» για να εμφανιστούν και πάλι στο προσκήνιο μετά από αρκετή πίεση και αγώνα.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στα αποδεικτικά μέσα που στοιχειοθετούν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι έγγραφα, τα οποία έχει στην κατοχή της η Εθνική Τράπεζα και τα οποία σύμφωνα με τους δικηγόρους της ενισχύουν τους ισχυρισμούς της, είναι εντελώς πλαστά και πλαστογραφήθηκαν με στόχο την αποσιώπηση του θέματος και την εξαπάτηση γενεών δικαιούχων.
Μάλιστα, μαζί με την κύρια αγωγή κατατέθηκε και το συγκεντρωτικό βιβλίο του αλληλόχρεου λογαριασμού της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής, το οποίο οι υπεύθυνοι της Εθνικής Τράπεζας δεν μπορούν να εντοπίσουν μέχρι σήμερα αν και οι ίδια η Εθνική Τράπεζα έχει χορηγήσει αντίγραφο, κάθε σελίδα του οποίου έχει υπογραφεί για το γνήσιο των αναφερόμενων στοιχείων από δύο υπαλλήλους της τράπεζας. Φυσικά η τράπεζα δεν παραδέχεται ότι δεν υπάρχει, απλά δεν μπορεί να το εντοπίσει, αφού οι τελευταίες σελίδες του λογιστικού βιβλίου δεν περιλαμβάνουν κάποιο κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού, ώστε να σχηματιστεί το κατάλοιπό του και να αποδοθεί η καθαρή θέση της εκκαθάρισης.
Το ποσό που ζητούν οι αιτούντες αφορά μόνο το ποσοστό της εκκαθάρισης που πρόλαβε να κάνει η Εθνική Τράπεζα στην περιουσία της Τράπεζας της Ανατολής. Το ποσό αυτό προκύπτει από λογιστική πραγματογνωμοσύνη επί των ισολογισμών της ίδιας της τράπεζας και ανέρχεται στις τριακόσιες εβδομήντα μία χιλιάδες, εννιακόσια εξήντα έξι ευρώ και δέκα έξι λεπτά του ευρώ (371,966.16 ευρώ), σύμφωνα με την πλευρά των μετόχων.
Η κακοτυχία για την Εθνική Τράπεζα συνεχίστηκε σε αυτή τη δικαστική υπόθεση όταν οι νομικοί που την εκπροσωπούν κατέθεσαν το δικόγραφο της Προσθήκης – Αντίκρουσης από άλλη δικαστική διαμάχη, αφού μπέρδεψαν τα δικόγραφα των δύο αγωγών. Με το κλείσιμο του φακέλου στις 100 ημέρες, παρέμεινε το λάθος δικόγραφο, για να υποστηρίξει τις θέσεις της Εθνικής Τράπεζας ενάντια στους μετόχους της Τράπεζας της Ανατολής, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει το μειδίαμα όποιων δικαστών αναλάβουν να μελετήσουν τη δικογραφία και θα κληθούν να διαβάσουν την αντίκρουση επί άλλου θέματος.
Η δικαστική υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2020 σε βιβλίο, με όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις δικαστικές αρχές, ώστε να μην πέσει ποτέ ξανά το σκοτάδι σε αυτή την υπόθεση. Το κείμενο του βιβλίου είναι έτοιμο εδώ και χρόνια, ωστόσο συμπληρώθηκε με μοναδικές λεπτομέρειες και συνοδευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την απάτη, ώστε να γίνει φάρος αυτογνωσίας ειδικά για το τραπεζικό σύστημα σε μια μελλοντική μεταμνημονιακή εποχή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια