Subscribe Us

header ads

10+1 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν σε ακολουθούν στον δρόμο

 


Οι στατιστικές αναφέρουν ότι το 16% των γυναικών έχουν βιώσει καταδίωξη. Και αν αισθάνεστε ότι κάποιος σας ακολουθεί, είναι πάντα καλό να γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε με ασφάλεια την κατάσταση.

1. Επικεντρωθείτε στο περιβάλλον σας.

Δώστε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων οδών, αριθμών σπιτιών, κτιρίων, καταστημάτων και καφέ που βρίσκονται γύρω. Η γνώση της ακριβούς τοποθεσίας σας θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε την απαραίτητη βοήθεια. Αποφύγετε στενά και σκοτεινά μονοπάτια.

2. Ζητήστε βοήθεια.

Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνό σας για να καλέσετε φίλους ή μέλη της οικογένειας που μπορεί να βρίσκονται κοντά. Πείτε τους την τοποθεσία σας και ζητήστε τους να σας παραλάβουν. Είναι καλύτερα να οργανώσετε τη συνάντηση σε  δημόσιο χώρο , όπως μια καφετέρια ή ένα κατάστημα. Εάν δεν έχετε τηλέφωνο ή το τηλέφωνό σας είναι κλειστό, πηγαίνετε σε οποιοδήποτε κατάστημα, πείτε τους ότι σας ακολουθούν και ζητήστε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό τους.

3. Πηγαίνετε προς πολυσύχναστα μέρη.

Είναι πιο εύκολο να χάσετε έναν καταδιώκτη ανάμεσα σε ένα πλήθος και είναι πιθανό να είναι πιο διστακτικοί να κάνουν μια κίνηση μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Εάν απομακρυνόσασταν από πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους, ενεργήστε σαν να έχετε ξεχάσει ξαφνικά κάτι: ελέγξτε τις τσέπες σας, αναστενάζετε δυνατά, ανακοινώστε ότι έχετε ξεχάσει το πορτοφόλι σας και αλλάξτε κατεύθυνση.

4. Μην πηγαίνετε κατευθείαν στο σπίτι σας.

Ο καταδιώκτης θα μάθει πού ζείτε και μπορεί να σας περιμένει να φύγετε από το σπίτι ή να επιστρέψετε αργότερα. Δεν είναι ασφαλές να γυρίσετε σπίτι μέχρι να είστε 100% σίγουροι ότι δεν σας ακολουθούνται πλέον.

5. Κάντε πολλές στάσεις σε απρόσμενα μέρη.

Διασχίστε το δρόμο για να αγοράσετε έναν καφέ. Επισκεφτείτε έναν φίλο στην εργασία. Πηγαίνετε για ψώνια στο εμπορικό κέντρο. Κάντε τη διαδρομή σας όσο πιο  περίπλοκη γίνεται. Θα κάνει ταυτόχρονα πιο δύσκολο να παρακολουθείτε εσείς και μπορεί ακόμη και να κουράσει τον καταδιώκτη αρκετά ώστε να σταματήσει την επιδίωξή του.

6. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε ευκαιρία για να μελετήσετε την εμφάνιση του κυνηγού σας.

Προσπαθήστε να μελετήσετε το άτομο που σας ακολουθεί ενώ καταφέρνετε να μείνετε απαρατήρητοι . Μην κοιτάς πίσω απόλυτα. Παρακολουθήστε τα παράθυρα και τους καθρέφτες του αυτοκινήτου, στρίψτε και κοιτάξτε γύρω ενώ διασχίζετε δρόμους. Εάν αποφασίσετε να αναφέρετε το περιστατικό, η γνώση της εμφάνισης του καταδιώκτη θα είναι σημαντική βοήθεια.

7. Αλλάξτε την εμφάνισή σας.

Εάν φοράτε πολλά στρώματα ρούχων, βγάλτε το εξωτερικό. Χωρίς το σακάκι, το φούτερ ή το παλτό, θα ήταν πιο δύσκολο για τον καταδιώκτη να σας αναγνωρίσει σε ένα πλήθος. Η προσθήκη ή αφαίρεση κασκόλ ή γυαλιών θα ήταν επίσης χρήσιμη.

8. Μιλήστε σε κάποιον.

Προσπαθήστε να συνομιλήσετε με κάποιον στο δρόμο. Προσποιηθείτε ότι είναι φίλοι σας για να δώσουν στον καταδιώκτη την εντύπωση ότι δεν είστε μόνοι. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με μέλη του προσωπικού οποιασδήποτε επιχείρησης έχετε εισέλθει. Ενημερώστε τους ότι σας ακολουθούν και ρωτήστε αν μπορείτε να περπατήσετε μαζί στο κοινό μέχρι να βρείτε έναν ασφαλή δρόμο για το σπίτι.

9. Γυρίστε και κοιτάξτε τον καταδιώκτη.

Προσφύγετε σε αυτό μόνο εάν όλες οι μέθοδοι για την αποφυγή της πλήρους αντιπαράθεσης έχουν αποτύχει. Η άμεση επαφή με τα μάτια θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε καλύτερα τον καταδιώκτη για να τους περιγράψετε αργότερα. Κάντε το καλύτερο δυνατό για να δώσετε μια  αυτοπεποίθηση. 

10. Κάνετε έναν θόρυβο.

Εάν αισθάνεστε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν, μπορείτε να φωνάξετε, “Φωτιά” αντί για “Βοήθεια!” αφού οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτή τη λέξη πιο συχνά . Οι δυνατοί ήχοι μπορούν ταυτόχρονα να τραβήξουν την προσοχή στην κατάσταση και να τρομάξουν τον εισβολέα. Αλλά να γνωρίζετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να προκαλέσετε πιο βίαιες ενέργειες από τον δράστη.

11. Κρατήστε τα κλειδιά σας έτοιμα.

Εάν έχετε αυτοκίνητο, όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα κλειδιά σας, τόσο το καλύτερο . Επίσης, στη χειρότερη περίπτωση, είναι το όπλο σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια