Subscribe Us

header ads

Χαλασμός Της Κασσάνδρας: Ημέρα Μνήμης Και Τιμής

 


Χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις γιορτάζεται φέτος η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Χερσονήσου Κασσάνδρας του 1821, λόγω του κορωνοϊού και των αυξημένων μέτρων.

Το πρωί η Κοινότητα Ν. Ποτίδαιας στόλισε το μνημείο πεσόντων με την ελληνική σημαία.

Η καθιέρωση του εορτασμού έγινε με σκοπό να αποδοθεί η οφειλόμενη από το έθνος τιμή και ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές, στους νεκρούς και στα θύματα του ιερού εκείνου αγώνα, κατά τον οποίο οι κάτοικοι της Κασσάνδρας και πολλοί πατριώτες από άλλες περιοχές αντιστάθηκαν με τόλμη και αυτοθυσία στο βάρβαρο κατακτητή, καταγράφοντας σελίδες δόξας.

Τα θηριώδη στίφη των μουσουλμάνων με την άδεια του Λουμπούτ ξεχύθηκαν στην Κασσάνδρα. Πυρπόλησαν όλα τα σπίτια, λεηλάτησαν περιουσίες, βασάνισαν, έσφαξαν και αιχμαλώτισαν αθώους. Ο τόπος για μήνες κάπνιζε από τις πυρπολήσεις των κατακτητών. Η Κασσάνδρα ερημώθηκε.

Μετά την πτώση της Κασσάνδρας η επανάσταση της Χαλκιδικής ουσιαστικά έχει κριθεί. Ο Εμμανουήλ Παπάς περνά στο Άγιο Όρος. Κανείς, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των τραγικών θυμάτων στην Κασσάνδρα, καθώς και εκείνον, κυρίως γυναικών και παιδιών που σύρθηκαν στην αιχμαλωσία και τον αναγκαστικό εξισλαμισμό.


Μήνυμα της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα

"Ο Χαλασμός της Κασσάνδρας αποτελεί ένα πανεθνικό ορόσημο της αυτοθυσίας για την ελευθερία.
Η Χαλκιδική πλήρωσε βαρύ τίμημα στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας και την ηρωική αυτή θυσία τιμούμε σήμερα.
Η ιστορική μνήμη είναι καθήκον κι η ανάδειξη του αγώνα της Χαλκιδικής και του λαού της για τη λευτεριά υποχρέωση όλων μας."

 

Μήνυμα του βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝ.ΑΛ., Απόστολου Πάνα

"Η Κασσάνδρα τιμά τους αγωνιστές της.
Η Χαλκιδική για μια ακόμη φορά περήφανη για τους αγώνες των προγόνων της!
Αγώνες που ήταν σκληροί, αλλά δεν πήγαν χαμένοι!
Αγώνες, που πρέπει να γίνουν παράδειγμα υπομονής, επιμονής και συγκέντρωσης στους στόχους μας!
Ας τους ακολουθήσουμε όλοι οι Χαλκιδικιώτες και Χαλκιδικιώτισσες για να νικήσουμε κι εμείς στη σύγχρονη μάχη.
Και ο αγώνας μας θα δικαιωθεί!
Χρόνια πολλά στους Κασσανδρινούς και τις Κασσανδρινές!
Χρονιά πολλά σε όλους στους Χαλκιδικιώτες και στις Χαλκιδικιώτισσες με υγεία και υπομονή!"

 


Μήνυμα αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργου

"Χρόνια πολλά στους Χαλκιδικιώτες, χρόνια πολλά στους Κασσανδρινούς.

Κι αν φέτος δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε τους ήρωές μας, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε την προσφορά τους, γιατί ο χαλασμός της Κασσάνδρας θα φωτίζει τον δρόμο κάθε Χαλκιδικιώτη, κάθε Έλληνα όταν και όποτε χρειαστεί!"

 

Μήνυμα της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά

"Η Κασσάνδρα τιμά τους ένδοξους προγόνους της. Τους λαμπρούς ήρωες της που κατόρθωσαν με αρχηγό τον Εμμανουήλ Παπά από το Στρατηγείο του στον Πύργο της Ν.Φώκαιας να οργανωθούν και με  την ανδρεία του Καπετάν Χάψα από τα τότε επονομαζόμενα Παζαράκια να ριχτούν στη μάχη με τους Τούρκους κατακτητές και να γράψουν τη λαμπρή πρώτη σελίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η Κασσάνδρα που αντιστάθηκε και όρθωσε το αδούλωτο ανάστημά της έπεσε στη συνέχεια θύμα της κατακτητικής μανίας των Οθωμανών και πυρπολήθηκε απ' άκρο εις άκρον. Σπίτια, γεννήματα, μνημεία έγιναν στάχτη ενώ το αίμα των Κασσανδρινών πότισε και αγίασε τα ιερά χώματα μας.
Η Κασσάνδρα όμως μέσα από τη στάχτη της αναγεννήθηκε. Αναπτύχθηκε και πάλι και κατακτά, μέρα με τη μέρα στη σύγχρονη εποχή τη θέση που της αρμόζει.
Είμαστε υπερήφανοι για τον ένδοξο αγώνα των προγόνων μας που ανήκουν πια στο Πάνθεον των Ηρώων και συνεχίζουμε με αφοσίωση και ευλάβεια να τιμούμε την ένδοξη μνήμη τους έχοντας δεσμευτεί με όρκο τιμής απέναντι τους πως θα  τιμούμε τον αγώνα τους καθημερινά και έμπρακτα.
Χρόνια πολλά στους Κασσανδρινούς και τις Κασσανδρινές.
Τιμή και δόξα στους Ήρωες του τόπου μας."

 

Μήνυμα του προέδρου της Κοινότητας Ν. Ποτίδαιας, Βασίλη Κιοσέ

"Χρόνια πολλά σε όλους τους Χαλκιδικιώτες, σε όλους τους Έλληνες. Φετος δεν γιορτάσαμε όπως αρμόζει στους Ήρωες του Ολοκαυτώματος, του χρόνου όμως θα είμαστε όλοι εκεί για γιορτάσουμε τα 100 χρόνια απο εκείνη την μέρα της μαύρης σελίδας της Χαλκιδικής. Χρονια πολλά Κασσανδρινοί. Χρόνια πολλά Έλληνες".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια