Subscribe Us

header ads

Γαλοπούλα: Πώς βρέθηκε στο τραπέζι των Χριστουγέννων στην Ελλάδα


 Η γαλοπούλα, μπορεί να μην είναι 100% ελληνικό έθιμο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, έχει κερδίσει όμως τη θέση της επάξια σε αυτό.

Μπορεί η γαλοπούλα να αποτελεί γενικά ένα από τα τρόφιμα που συνιστάται στις δίαιτες, ωστόσο συχνά απαντάται και στο πλούσιο σε θερμίδες τραπέζι των Χριστουγέννων.

Το έθιμο της γαλοπούλας δεν ήταν πάντα συνηθισμένο στη χώρα μας αλλά αποτελεί ξενόφερτο έθιμο.

Φαίνεται να ξεκίνησε από το Μεξικό, όπου οι Ισπανοί κατακτητές την εντόπισαν και τη μετέφεραν στην Ευρώπη. 

Αμέσως έγινε δημοφιλές φαγητό στις Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία) και μιας και το μέγεθός της ήταν μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα πουλερικά, αποτελούσε φαγητό ιδανικό για οικογένειες αλλά και για γιορτινές περιστάσεις.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης βρέθηκε από Τούρκους εμπόρους και κάπως έτσι βρέθηκε και στην Ελλάδα, όπου λόγω μειωμένου κόστους εκτροφής της προτιμήθηκε από τους κτηνοτρόφους.

Ωστόσο, η γαλοπούλα δεν αποτελεί το μόνο γιορτινό πιάτο στη χώρα μας. Το χοιρινό αλλά και το αρνί αποτελούν από τα πλέον δημοφιλή πιάτα στις γιορτές ενώ σε πολλές ορεινές περιοχές την τιμητική της είχε και η κοτόσουπα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια